Derfor er kulfiber vigtigt

kulfiber

Kulfiber er et teknisk vidundermateriale

Kulfiber er et af de mest forekommende grundstoffer i universet. Det er byggeelement i et utal af carbon/kulfiberforbindelser. Vi vil i den forbindelse koncentrere os om kulfiber i forbindelse med komposit produkter. Kulfiber kan variere meget i kvalitet og dimension diameter på selve fiberen.

Kulfiber filament er den tråd der fineres ved K1,-K12. Jo finere fibre der anvendes i et filament jo større styrke har det enkelte fible. Prisen hænge direkte samen med mængden og størrelsen af den fiber der anvendes enten til UD kulfiber, vævet måtte, eller multiaxial kulfiber der er syet sammen med en fin glastråd f.eks som 45/45 eller 45/45/90

Kulfiber som UD eller vævet måtte

Hvor kan de forskellige kulfibertyper anvendes?

UD kulfiber anvendes ofte, hvor styrken ønskes i længderetning med minimalt optag at bindemiddel (epoxy). Hvis det ønskes en større flexibilitet i emnet, vil man vinkle fiber i et givent antal grader til længderetning. Vævet kulfiber produceres helt ned til 50 g pr. meter, som er en K1 fiber med meget højt filament indhold (mange meget tynde fibre),

Twill karbon er vævet som 45/45 og er også betegnet som sildebensvævet, der har samme styrke i længde og tvær retning – men er mere slagfast end fibre der er 90/90 vævet.

Plain kulfiber er vævet 90/90 og har med denne vævning større stivhed end 45/45.

Hvilken type kulfiber bør jeg vælge?

Afhængig af om du anvender kulfiber til produktion af dele til din bil, motorcykel, racercykel, surf-eller kiteboard, så er der næsten ingen grænser for, hvad kulfiber kan anvendes til. Dette står i  modsætning til glasfiber, som ofte anvendes i lang billigere dele. Her er prisen alene afgørende. Kulfiber har også en utroligt flot overflade, når overfladen bliver coatet, så den fremstår blank eller silkemat.

De High Tech biler der anvendes i Formula 1 er næsten udelukkende bygget i kulfiber eller en kombination af kulfiber og kevlar (anvendes f.eks i skudsikre veste). Disse producenter anvender kulfiber prepeg – en kulfiber der allerede fra fabrikken indeholder epoxy. Dette kræver, at materialet opbevares ved temperaturer under 0 grader. Prepeg kulfiber er monteret på folie (denne teknik anvendes ofte også med normalt epoxy ved meget vanskelige konstruktioner. Selve montagefolien fjernes og herefter bages konstruktionen under vakuum og temperaturer over 80 grader – og normalt op til 160 grader. Dette giver et ufatteligt let, stift og stærkt laminat. Cykelsporten laver i dag cykler, der vejer 2-5 kg med en utrolig stiv ramme og hjul.

Hvilke muligheder er der for at anvende kulfiber?

Med epoxy som bindemiddel vil vi kunne opnå resultater, der ligger væsentlig under det der produceres i High Tech autoclave vakuum teknik, men stadig med et resultat der ofte er væsentlig stærkere end stål. Der er mange, der selv reparerer deres cykler, kåber, surfboards med kulfiber.

Du skal ikke være nervøs for at begynde et projekt. Kulfiber er utroligt nemt at tilpasse i og omkring de emner, du skal lave.

Se vores udvalg af kulfiber her.