Skal du forsegle betongulvet i din garage? Lakere gulvet i dit køkken? Eller måske gøre dit surfboard i træ fuldstændig vandtæt? Epoxy kan det hele.
Der er mange små tips og tricks, du kan lære, som vil give dig et endnu smukkere og bedre resultat. Jeg har samlet mine fire favorit råd til epoxy behandling i denne guide.
Læs med og få nogle tips og trick til næste gang, du skal bruge epoxy.
1. Farv din epoxy med tonepasta
Epoxy er som regel glasklar.
Det er en fantastisk idé, hvis du for eksempel gerne vil vise træsorten og teksturen i dit materiale frem. Går du efter den naturlige udseende, bør du derfor holde dig til den krystalklare epoxy.
Nogle gange vil man dog gerne have et mere prangende og farverigt resultat. Her kan du bruge tonepasta.
Tonepasta er en tyktflydende væske, som normalt bliver brugt til at ændre nuancerne i maling. Det er den selvsamme væske, farvehandlere bruger, hvis du gerne vil have en maling i en lidt mørkere eller lysere farve, end den de har i butikken.
Hvis du vil farve din epoxy med tonepasta, skal du være meget opmærksom på blandingsforholdene. Tonepasta er meget intenst, og du skal sjældent bruge særlig meget, hvis du kun skal male en trævæg eller forsegle et gulv.
2. Giv din epoxy topcoat en UV-behandling
Epoxy er fremragende som overfladebehandling.
Det er fuldkommen vandtæt, gennemsigtigt og fylder pore og ridser ud, så du får en glat og tæt overflade. Med den rigtige behandling, undgår du også nemt luftbobler eller utætheder.
Der er dog kun ganske få epoxy-produkter, som er 100% UV-stabile. Det betyder, at hvis den klare epoxy skal stå udenfor eller bliver udsat for vedvarende sollys, kan du risikere, at den bliver gullig og mister en smule af sin oprindelige styrke. Hvis epoxyen er indfarvet og anvendes som gulvmaling, er det ikke nødvendigt at efterbehandle overfladen.
Skal epoxyen være klar, anbefaler jeg derfor, at du efterbehandler overfladen med UV-beskyttende 2-komponent lak.
Så holder epoxyen længere og bevarer sin flotte glans.
3. Sådan slipper du af med “skildpaddeskjold”
Hvis du skal påføre epoxy som overfladebehandling, skal du typisk gøre det i et rimelig tyndt lag. Det kan være svært at dække overflade på en arbejdsgang. Det kan desværre også føre til, at der danner sig såkaldte “skildpaddeskjold” eller appelsinhud.
Har du mange meget store ujævnheder i din overflade kan det være nødvendigt at lade overfladen hærde, for at du dagen efter kan mellemslibe og efterfølgende smøre din overflade med epoxy igen.
Men hvis det kun er enkelte pletter med skildpaddeskjold, er der dog en hurtig løsning.
Sådan gør du
Først, venter du en ½ til en hel time. Nu vil overfladespændingerne have samlet epoxyen. Mens du venter, rører du en ny, mindre portion epoxy.
Når epoxyen har samlet sig, skal du påføre din nye epoxy ovenpå den gamle i et meget tyndt lag.
For at undgå, at epoxyen flyder ud over og danner klumper eller drypper ned på gulvet, skal du bruge noget for at holde den nye epoxy på det udsatte område, mens den tørrer. Jeg bruger normalt mælkekartoner. Dem vasker jeg først indvendigt og tørrer. Fordelen ved mælkekartoner er, at de står godt fast, og det er let at pensle helt ude til kanterne.
Jeg anvender normalt en 50-70 mm smal pensel i en rimelig kvalitet. Kvaliteten er vigtig, fordi en god pensel ikke efterlader penselhår i overfladen. Du kan anvende den samme pensel flere gange, hvis du renser den i et glas med acetone. Jeg bruger et lille plastik låg på mit glas, så acetonen ikke fordamper.
Nu skal du blot smøre din nye epoxy på de felter, der har skildpaddeskjold. Du vil tydelig kunne fornemme at epoxyen løber fint sammen med den top coat du smurte på for en time siden.
Den her proces gentager du, indtil du har en jævn, blank og helt ensartet overflade.
4. Skal jeg krydspensle min epoxy?
Med den rette teknik får du også det pæneste resultat.
Det er derfor en god ide at krydspensle eller krydssmøre din overflade. Krydspensle en teknik, der også bruges inden for maling, hvor den ofte kaldes krydsmaling.
Du fører penslen op og ned over din overflade i en stor og lang bevægelse. Når du har gjort det, gentager du denne bevægelse, men fra side til side. Det fortsætter du med, indtil hele din overflade er dækket.
Ved at “krydse” dine penselstrøg, får du et mere ensartet og jævnt resultat.
Er du i tvivl om anvendelse af vores produkter er du velkommen til at kontakte os. Vi har 36 års erfaring i at arbejde med epoxy og kulfiber, glasvæv og komposit.